Продавець Водокран розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1781 відгук
Швидко отримати відповідь по номеру телефону +380664782664Зв'язатися з нами
61151, Вул. Раєвської, 19а, Харків, Україна
+380 (66) 478-26-64
+380 (98) 046-69-61
Водокран

Як вибрати подрібнювач харчових відходів

Як вибрати подрібнювач харчових відходів

Побутовий подрібнювач харчових відходів(або діспоузер) — це нескладний прилад, єдине завдання якого — подрібнювати і утилізувати (за допомогою каналізації) залишки харчових продуктів: очищення, невеликі кістки і все інше, що залишається після того, як ми закінчили готувати їжу. Такий подрібнювач встановлюється під раковину (туди, де ми звикли бачити сифон), завдяки чому подрібнені залишки продуктів відправляються прямо в каналізацію.

Подібні прилади давно вже стали стандартом для багатьох країн. Так, наприклад, слідчі в американських серіалах нерідко перевіряють вміст подрібнювачів, оскільки знають, що саме там часто потрібно шукати сліди від знищених доказів. Воно й не дивно: ще в 50-х роках XX століття Міністерство охорони здоров'я США рекомендувало встановлювати подрібнювачі у всіх будинках, і на сьогоднішній день в США прилад встановлений приблизно в кожному другому будинку.


У нас же подрібнювачі поки що не дуже прижилися: судячи по всьому, дані пристрої в свідомості наших співгромадян перебувають десь в кінці списку необхідних в будинку приладів, тому придбання подрібнювача постійно відкладається «в довгий ящик». Друга можлива причина — неочевидність користі від такого приладу. Необхідність виносити сміття не сприймається як скільки-небудь серйозна перешкода або складність у повсякденному житті, а отже, і подрібнювач представляється не дуже корисним пристроєм.

Однак, як показує досвід експлуатації, реальна ситуація в даному випадку повторює історію з автоматичними посудомийками: переважна більшість з тих, хто зовсім недавно виступав з позиції «я без проблем мию посуд руками», після покупки посудомийної машини мити посуд руками різко перестають. Особливо якщо мова йде не про самотнього чоловіка, а про те, хто готує і миє посуд на всю сім'ю відразу.


В якості основних переваг використання діспоузера називають перспективу раз і назавжди позбутися від запаху зі сміттєвого відра і від необхідності викидати органічні відходи. В якості додаткових бонусів — каналізація не буде засмічуватися великими шматками їжі і очищеннями, а на смітник доведеться ходити набагато рідше.

Основні недоліки подрібнювача — незначне збільшення споживання води і електрики і високий рівень шуму під час роботи приладу.

Пристрій подрібнювача
За принципом роботи подрібнювач харчових відходів найбільше нагадує відцентрову соковижималку. Всередині камери знаходиться дробильний диск з «кулачками», а стінки камери виконані у вигляді нерухомої терки. В ході роботи діспоузера відходи перетираються і подрібнюються, після чого змиваються проточною водою в каналізацію.

Окремо згадаємо, що раніше були популярні механічні подрібнювачі, які приводилися в дію електрикою, а потоком води. Однак у наш час знайти в продажу такі прилади не представляється можливим, а отже, і обговорювати їх сенсу немає.

Ще одним «застарілим» варіантом, який іноді трапляється у продажу, є подрібнювач з порційній завантаженням: відходи в нього потрібно завантажувати невеликими порціями і лише потім запускати прилад. Стандартом ж на сьогоднішній день є подрібнювачі з безперервним завантаженням — такі пристрої «пожирають» харчові відходи в міру їх попадання в камеру приладу.

Особливості підключення
Установка діспоузера не вимагає специфічних знань або особливого рівня майстерності, вона під силу практично кожному. Певну складність можуть викликати мийки старих моделей, оскільки практично всі подрібнювачі розраховані на сучасні раковини з європейським зливом діаметром 89-90 мм. Деякі моделі допускають установку на раковину із зливним отвором в 50 мм (при умові, що мийка виготовлена з нержавіючої сталі), однак ми б порекомендували просто замінити раковину на нову у випадку, якщо у вас до сих пір використовується раковина з невеликим діаметром зливного отвору.

Перед вибором подрібнювача (і перед початком монтажу) слід переконатися, що для нього виявиться достатньо місця: барило робочої камери приладу може виявитися занадто «пузатим», тому не буде зайвим перевірити всі можливі розміри:

висоту і ширину встановлюваного пристрою
відстань від дна мийки до центральної лінії випускного отвору
відстань від центру спускного отвору до кінця патрубка
відстань від лінії центру приладу до лінії центру під'єднання приладу
Також потрібно переконати в тому, що рівень зливної труби знаходиться на підходящої висоті (тобто нижче вихідного отвору діспоузера).

До речі, відро для сміття, традиційно розміщується під раковиною, після установки подрібнювача доведеться переставити в інше місце! Будьте готові до такого повороту!


Один з варіантів підключення подрібнювача
Для роботи подрібнювача потрібно електрична розетка, розташована в місці, де виключається попадання води. Бажано — з відповідним ступенем водозахисту.

В процесі монтажу подрібнювача, як правило, доведеться відключити подачу води, провести демонтаж гідрозатвори, демонтувати випуск мийки і встановити замість нього верхню частину подрібнювача з гумовими прокладками, закріпити діспоузер, після чого приєднати сифон.

Даний опис може виглядати жахливо, однак на практиці потенційних труднощів тут не так багато: досить подивитись навчальне відео на Youtube, щоб переконатися, що за умови правильно підведених комунікацій проблем виникнути не повинно навіть у не дуже досвідчених користувачів, які мають мінімальний досвід поводження з інструментами.

Спосіб управління
Стандартним способом управління для побутових подрібнювачів є пневмокнопка (фактично — маленька ручна повітряна помпа), яка виводиться на стільницю. На цій кнопці підключається шланг, який передає створене тиск повітря в корпус подрібнювача, де аналогічну відповідь пристрій натискає на електричну кнопку. Така конструкція дозволяє не боятися короткого замикання або удару струмом з-за того, що кнопка виявилася залита водою.


Найбільш сучасні подрібнювачі крім стандартної кнопки допускають дистанційне управління: деякі виробники постачають свої подрібнювачі пультом дистанційного управління, в той час як інші користувачі воліють власноручно налагодити роботу смарт-розетки, керованою за допомогою дистанційного вимикача або навіть за допомогою смартфона.

Зрозуміло, що вибір способу управління пристроєм залишається на розсуд користувача: з одного боку, не всіх радує перспектива мати в будинку додатковий пульт, з іншого — деякі категорично не хочуть свердлити зайве отвір в дорогий стільниці.

Матеріал корпусу пристрою
Приступаючи до вибору подрібнювача, варто звернути увагу на корпус пристрою. Більш дорогі і «серйозні» подрібнювачі мають металевий корпус, понад бюджетні і малопотужні моделі нерідко виконані в пластиковому корпусі. Ми не будемо вважати наявність пластикового корпусу серйозним недоліком (так само як і наявність металевого — серйозним перевагою). Швидше, наявність металевого корпусу є вказівкою на те, що прилад відноситься до «професійної» категорії, тоді як пластиковий корпус частіше вказує на те, що перед нами більш «побутової» подрібнювач.

Так чи інакше, все одно внутрішня камера буде виготовлена з нержавіючої сталі, тому матеріал корпусу, на наш погляд, не відіграє суттєвої ролі.

Об'єм камери і габарити приладу
Від габаритів подрібнювача залежить не тільки вага приладу, але також і обсяг робочої камери, а отже — кількість відходів, яку можна подрібнити за один раз, що на практиці може стати особливо актуально для тих, хто багато готує.


Подрібнювач харчових відходів Mixxus GD-370 з камерою об'ємом 1,5 літра
Найпростіший спосіб зорієнтуватися з об'ємом камери — перелічити членів сім'ї, після чого прикинути розмір камери виходячи з припущення, що подрібнювача об'ємом 0,6 літра вистачить на 1-2 чоловік, а найбільші пристрої з камерою об'ємом до 1,5 літра розраховані на сім'ї з 4-6 осіб.

Потужність двигуна і швидкість обертання диска
Від потужності електродвигуна залежить швидкість переробки відходів, а також те, які відходи зможе переробляти конкретний прилад.

Традиційно вважається, що для невеликої сім'ї може виявитися досить приладу потужністю до 500 або навіть до 400 Вт. Такі пристрої будуть більш компактними, так і електрики вони будуть споживати трохи менше своїх більш потужних побратимів. Великій родині, а також тим, для кого важлива «всеїдність» приладу, має сенс звернути увагу на більш потужні діспоузери. У разі, якщо долають сумніви, можна скористатися правилом «100-150 Вт потужності на одного члена сім'ї».


Від швидкості обертання диска залежить швидкість роботи приладу, а отже — час подрібнення і пов'язані з ним витрати води і часу, протягом якого пристрій буде шуміти.

Актуальний мінімум — трохи менше 1000 оборотів в хвилину, при цьому більшість подрібнювачів має швидкість обертання диска від 1400 об/хв, а найбільш просунуті подрібнювачі здатні обертати диск на швидкостях 2600 обертів в хвилину і навіть вище. У якості «середнього» орієнтира ми б назвали 1400-1800 оборотів в хвилину. У деяких моделях передбачено кілька режимів з різною швидкістю обертання, щоб, припустимо, при подрібненні м'яких відходів не використовувати занадто велика кількість оборотів і не збільшувати рахунки за електрику.

Рівень шуму
Від рівня шуму залежить, наскільки комфортно буде користуватися подрібнювачем, а також — вийде чи можна його використовувати в нічний час, не розбудивши домашніх. Незважаючи на те що багато виробники активно працюють над шумозаглушенням і одні подрібнювачі будуть шуміти відчутно тихіше (або голосніше) інших, ми б застерегли від зайвих ілюзій. Подрібнювачі шумлять, причому досить сильно шумлять. Особливо в процесі подрібнення кісток та інших твердих відходів. Що ж стосується зазначеного рівня шуму «на холостому ходу» (який нерідко можна знайти в інструкції або картці товару в магазині), то він на практиці нас цікавить мало. Якщо ви ніколи не чули шуму працюючого подрібнювача і вам потрібно зрозумілий і простий орієнтир — можете вважати, що це шум приблизно того ж порядку, що від працюючого проводового пилососа.

Наш висновок: вибираючи подрібнювач, на рівень шуму є сенс звернути увагу лише в ситуації, коли ви не можете визначитися у виборі між двома (або кількома) дуже схожими моделями. У такому випадку вибір менш шумного пристрою буде виправданий. В інших випадках цей критерій ми вважаємо другорядними.

Додаткові опції
Сучасні подрібнювачі можуть мати ряд опцій і функцій, які суттєво впливають на досвід експлуатації приладу. Давайте відзначимо найбільш важливі з них:

функція реверсу нагоді на випадок, якщо всередині щось застрягне
захист від перевантажень зупинить прилад у разі, якщо навантаження перевищить допустимі значення (наприклад, якщо в діспоузер потраплять тверді предмети — ложки або виделки)
ну а щоб виделки з ложками потрапляли всередину робочої камери як можна рідше, знадобиться спеціальний магнітний уловлювач
деякі подрібнювачі хваляться наявністю антибактеріального покриття, яке покликане боротися з бактеріями і, як наслідок, з неприємними запахами
спеціальний штовхач стане додатковим плюсом, але не вплине істотно на досвід повсякденної експлуатації
Висновки
Подрібнювачі харчових відходів зарекомендували себе як прості і надійні пристрої. Як правило, при дотриманні правил монтажу та умов експлуатації вони служать багато років і ламаються вкрай рідко: відомі аж ніяк не поодинокі випадки, коли грамотно встановлений подрібнювач одного з відомих у цій галузі брендів без якого-небудь обслуговування працював без єдиної поломки 10-15 років. Вивчивши ряд подрібнювачів, в деяких моделях ми помітили конструктивні елементи, в яких, можливо, закладено «заплановане старіння». Однак навіть з урахуванням цих нюансів реальний термін служби подрібнювачів становить не менше п'яти років.

Які висновки повинна зробити з цього потенційний покупець? Треба усвідомити, що подрібнювач купується надовго (п'ять, десять років, а то й більше). Отже, зайва економія в даному випадку недоречна. Краще злегка перевищити виділений на покупку пристрою бюджет, ніж виявити, що прилад виявився не настільки потужним або зручним, як хотілося б.

Зазначимо, що великі виробники надають гарантію на 5 років і заявляють, що термін служби пристрою становить не менше 10 років. Сюди ж нерідко входить довічна гарантія на відсутність корозії.


Подрібнювач харчових відходів Mixxus GD-370 з вами надовго. Благо з допомогою нехитрих правил, описаних вище, підібрати прилад з необхідними характеристиками буде не надто складно.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner